Ga naar de inhoud

TEAM

Ruben Smit Productions werkt samen met een zeer getalenteerd team van fanatieke cameramannen, editors, onderwaterfilmers, media- & communicatiespecialisten en geluidsmannen die gebruik maken van de nieuws technologieën en apparatuur. Het team werkt flexibel samen als creatief platform om filmproducties, natuurdocumentaires en audio-visuele presentaties op een hoger niveau te tillen.

Filmen in de natuur is een ingewikkelde klus; je moet weten wanneer je waar moet zijn. Dat vraagt veel voorbereiding en planning. Essentieel hierbij is de kennis, toestemming en betrokkenheid van natuurbeheerders, terreineigenaren en overheden. De crew van Ruben Smit Productions werkt vanuit het principe van samenwerking en nauw (het liefst persoonlijk) contact. Onze producties zijn enkel en alleen mogelijk dankzij de steun, hulp, betrokkenheid en het enthousiasme van de inzet van vele organisaties (zie PARTNERS). De crew is in te huren voor losse producties.

RUBEN SMIT

Filmregisseur, ecoloog & natuurfilmer

Als filmregisseur van natuurfilms maakte ecoloog en natuurfilmer Ruben Smit zijn debuut met De Nieuwe Wildernis (2013) en de gelijknamige tv-serie bij de VARA. In 2014 won hij voor deze film als regisseur de Rembrandt prijs en het Gouden Kalf. In 2016 is Ruben uitgeroepen tot grootste nationale natuurkenner in de eerste Nationale Natuurquiz. Eind 2016 was de natuurdocumentaire ‘Schatkamer van de Veluwe’ op NPO2 en in 2015/2016 is ‘Levende Rivier’ te zien geweest op NPO2 én in diverse bioscopen en filmhuizen door heel Nederland.

Zijn film WAD behaalde in 2018 de status Gouden Film en maakte een indrukwekkende theatertour als speciale muzikale uitvoering met het Noordpoolorkest in 2019. Ook produceert en presenteert hij sinds 2013 regelmatig blogs voor het tv-programma VARA’s Vroege Vogels.

Melchert Meijer zu Schlochtern

Veldregisseur, cameraman en editor

Ik ben een gedreven ecoloog, natuurfotograaf en filmmaker. Voor Ruben Smit Productions ben ik veldregisseur en cameraman, en doe ik veel werk in de postproduction. Voor onze producties heb ik hele mooie avonturen beleefd. Voor onze nieuwste productie GRUTTO reisde ik met de vogels mee; van Afrika via Spanje en Portugal naar Nederland, maar ook tot in IJsland en Estland. Het is zo indrukwekkend als je je realiseert dat zo’n klein vogeltje zulke enorme afstanden aflegt. En overal loeren weer andere gevaren. Die verhalen optekenen vind ik belangrijk maar ook heel erg leuk om te doen. De wadden geven een waar wildernisgevoel en filmen voor WAD was daarmee ook echt een belevenis. Zo lag ik voor het filmen van grijze zeehonden naast vechtende bebloede mannen van ruim 300 kilo zwaar. Dat maakt indruk…!

Ruurd Jelle van der Leij

Cameraman

Ik ben Ruurd Jelle van der Leij en één van de cameramannen van Ruben Smit Productions. De afgelopen jaren heb ik het voorrecht om ongelooflijk veel mogen filmen in de natuur. Van de wadden voor WADfilm tot de Steppekiekendief die broedde in een maisveld. Dit maakt het werk extra bijzonder omdat je op die kleine eilanden een gevoel van vrijheid ervaart wat ik zelf nergens anders zo heb ervaren. Alleen al het feit dat je je apparatuur kan laten staan in de wetenschap dat er geen grijze zeehond het in zijn hoofd haalt om deze mee te nemen, maakt het al uniek. De ultieme klus tot nu toe was toch wel het filmen van de jonge slechtvalken in een grondnest op Rottumerplaat. Zij zijn zeer schuw en dichtbij het nest filmen was nog een flinke toer. De ervaring werd nog mooier toen er tijdens een tweede bezoek drie grote jongen rondvlogen. De energie die je in zo’n scene steekt is enorm, ook fysiek. Maar als het zich in zulk mooi beeld uitbetaalt, is dat waar ik graag voor wil afzien.

Sofia Dragt

Componist

Van creëren, niets tot iets maken, word ik het aller gelukkigst. Componeren maakt mij dus heel blij! En al helemaal in combinatie met mooie beelden waar ik erg geïnspireerd door raak. Ik kom vanuit de popmuziek waarbij ik ook al vaak geïnspireerd raak door de natuur en vind het geweldig om voor film begeleidend te werken als filmcomposer, om het verhaal nog mooier te maken door er gepaste muziek bij te maken.

Lars Soerink

Cameraman

Mijn naam is Lars. Als klein ventje was ik al eindeloos gefascineerd door wat leeft en hoe zich dat allemaal tot elkaar verhoudt. Een studie ecologie lag voor de hand, maar ik zou een vreselijke rapportenschrijver zijn geworden. Veel liever deel ik mijn fascinatie via beeld: zien is geloven, in je hart sluiten. De camera is in zekere zin nog altijd een excuus om mijn nieuwsgierigheid te volgen. Ik heb me nooit kunnen specialiseren, daarvoor ben ik te ongeduldig en is de wereld buiten te veelzijdig. Ik werkte lange tijd voor Vogelbescherming Nederland, tegenwoordig voor ARK Natuurontwikkeling waar ik me inzet voor een wildere, natuurrijkere wereld. Daarnaast werk ik als fotograaf in het team van Vilda. Mijn eerste stapjes in de wereld van de natuurfilms zette ik met Nico de Haan en mijn échte natuuropleiding ontdekkenderwijs bij de jeugdbonden voor natuurstudie. Tijdens mijn studie ontmoette ik een BBC-crew van David Attenbourough’s Life of Birds op Shetland en ik wist wat ik wilde worden… Plotseling bevond ik mij achter de schermen van de talloze programma’s over vogels en landschap waarmee ik ben opgegroeid. En wat een voorrecht is het nu om aan de mooiste natuurproducties te mogen meewerken met camera’s en microfoons.

Ozan Olçay

Editor

Ik ben al ruim 17 jaar editor en sinds 2008 werkzaam als freelancer. Ik heb me gespecialiseerd in het monteren van documentaires en daar ligt ook mijn passie; Het vertellen van verhalen en het zichtbaar maken van een verborgen en onbekende wereld. In al die jaren heb ik bijna 40 documentaires gemonteerd met diverse regisseurs voor bijna alle publieke omroepen. Diverse films hebben een bioscoop release gehad waarvan eentje een kristallen status en eentje zelfs de gouden status heeft gehaald. Een groot aantal documentaires hebben gedraaid in het hoofdprogramma en in de competitie van het Nederlands Film Festival(voor de gouden kalveren) in Utrecht, het IFFR in Rotterdam en het IDFA documentaire festival in Amsterdam. Tevens is de documentaire ‘Och was ik maar…’ genomineerd voor een beeld en geluid award. De documentaire ‘de onrendabelen’ is beloond met de CBS-persprijs.

Olivier Nijs

Geluidsman en Audionabewerking

Voor WAD ben ik verantwoordelijk voor het geluid. Dat gaat van het piepen van een pasgeboren lepelaartje tot aan een oorverdovende herfststorm op het strand en alles daartussen. Mijn uitdaging zit in ervoor zorgen dat je straks in de bioscoop het gevoel hebt dat je je op het wad waant. Muziek en geluid zijn al vanaf mijn vroege jeugd een belangrijk onderdeel van mijn bestaan. Ik kan enorm genieten van het geluid van regen en de enorme diversiteit aan geluiden die dat kan veroorzaken. Stromend water, ruisend riet of lopen door de knersperende sneeuw. Mijn uitdaging is om die geluiden zo op te nemen dat je als luisteraar het gevoel krijgt op die plekken te zijn.

Marjet Heins

PR & Communicatie

Ik ben Marjet en mijn taak is om de producties van Ruben Smit Producties in the spotlights te (laten) zetten; ik ben een nieuwszoeker & communicatiedame. Ik verwonder me graag, spaar oneliners en bijzondere gepassioneerde mensen om mij heen. Mensen die net naast de gebaande paden wandelen en onverwachte wendingen nemen. Zoals de crew van Wadfilm die op onvoorstelbare wijze het Wad weten te vangen in prachtige beelden en verhalen. Dat doe ik altijd in verbinding met mensen en daarbij werk ik buiten de lijntjes. Ik wil de wereld een beetje vrolijker, mooier en groener achterlaten dan hoe ik hem vond.

FRANS SUIJS

COLORIST

Als colorist werkt ik aan de kleurnabewerking van speelfilms, documentaires en commercials. Ik hoef maar een mooi shot te zien en ik ben al verkocht. Wat ik erg leuk vind aan mijn vak is hoe in het laatste stadium van het maken van een film alles bij elkaar komt en dat ik daar een onderdeeltje van mag zijn. Het is enorm inspirerend om  dagelijks met heel verschillende creatieve mensen te mogen werken uit allerlei disciplines. Het werken aan natuurfilms is voor mij het summum hierin: het combineert mijn liefde voor de natuur en die voor het filmvak. Voor mij de ideale combinatie.