Ga naar de inhoud

Wij & het WAD – Waddencafé on tour

  Na het succes van de natuurfilm WAD komt Ruben Smit Productions dit najaar met een vervolg; de korte documentaire Wij & het WAD. Zoals de titel al doet vermoeden staat de mens deze keer centraal. Wij & het WAD is een bloemlezing van de vele visies waarbij met name vogels een bijzonder rol spelen. Visies op hoe mens en de bewoners van het Wad zich tot elkaar verhouden. Waar het wringt en wat we daaraan kunnen doen. Negen sprekers nemen de kijker mee in de dagelijkse wereld van de WAD-bewoners: de vogels.

  Ze vertellen over hoe het wad hen raakt. Welke vogels waardevol zijn en hoe het wad hun leven veranderde. Over hoe ze hebben leren kijken met andere ogen. Over de natuurlijke processen op het wad. Waarom het zo bijzonder is, hoe essentieel het is voor de vogels als kruispunt en rustplek in de internationale vliegroutes. Over vroeger en over nu. Over hoe mensen op de wadden bewegen; van festivals tot hardloopwedstrijden. En over hoe dat soms misgaat met loslopende honden of al wadlopend over een hoogwatervluchtplaats. Over de grote ontwikkelingen zoals klimaatverandering, gasboringen, stikstof tot zinkende containerschepen vol nutteloze plastic rommel. En vooral: over wat wij zelf kunnen doen voor het wad.

  Over de documentaire en de avond

  Wij en het Wad duurt als documentaire 20 minuten. Deze wordt vooralsnog alleen vertoond als Waddencafé; een totaalpakket van circa 60 minuten met een tentoonstelling, de documentaire én een discussie van circa 30 minuten. Het doel van de Waddencafés is om deelnemers te inspireren en te laten reflecteren op hun eigen handelen. Zelfs de grootste Waddenfan kan namelijk misschien nog iets meer doen om het Wad te helpen. Daar gaan we naar op zoek in de Waddencafés en het gesprek achteraf.

  Nodig het Waddencafé uit!

  Vanwege de maatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan zijn er op dit moment nog geen waddencafés gepland en zijn de geplande vertoningen uitgesteld tot nadere orde. Volg onze berichtgeving om op de hoogte te blijven van veranderingen. 

  Het Waddencafé is ook uit te nodigen! Heb je minimaal 50 mensen die (Coronaproof) in een zaal kunnen? Dan komen we graag bij je langs. Neem dan contact op met Marjet Heins.

  Credits

  De Waddencafés zijn een productie van Ruben Smit Productions in opdracht van Vogelbescherming Nederland. Het is een activiteit van ‘Wij & Wadvogels’. In het meerjarige samenwerkingsprogramma ‘Wij & Wadvogels’ werken Het Groninger Landschap, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer, The Fieldwork Company, Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging aan het herstel van gezonde vogelpopulaties in het Waddengebied. ‘Wij & Wadvogels’ wordt mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, het ministerie van LNV en de drie Waddenprovincies.